zondag 27 april 2014

Culatra - Tavira


Rond 9 uur het anker opgehaald en naar Tavira vertrokken. De wind van afgelopen nacht was uitgeblazen en met 6 knopen ZW wind hebben we de 18 mijl afgelegd.

Onderweg zagen we een aantal grote kardinale ton staan. Ingezoomd op de Navionics kaart, zagen we dat er een groot gebied afgebakend was voor de visvangst, met name om tonijn te vangen. Bij er omheen varen zagen we plotseling twee donkere vinnen boven water een paar meter van de boot. Toch een iets donkerder kleur dan dolfijnen. Bleken het 2 orka’s te zijn met hun karakteristiek zwart met witte kleur. Helaas geen foto’s kunnen maken.

Bij Tavira moesten we een stukje de Rio Formosa op. Dit kon ook het beste rond hoog water, omdat er niet zo veel water staat. Ergens op goed geluk het anker uitgegooid en vervolgens kijken hoe het water wegstroomde. ’s Middags stak ook de wind nog op. Die wilde de boot een andere kant opdraaien dan de stroming, zodat de ketting af en toe langs de boeg schuurde.

Op een gegeven moment hadden we nog maar 1 meter 80 water onder de boot en gedurende de twee uur tot laagwater zou er nog een 80 centimeter water wegstromen. Toch maar anker op en in het midden van de rivier geankerd. Dit betekende wel dat de hele nacht er vertrekkende en terugkomende vissers links en rechts langs kwamen varen. Daarnaast nam de wind ’s nachts ook toe tot ruim 5 Beaufort.

Van Engelse buren die even langskwamen, hadden we gehoord dat Tavira een leuk authentiek Portugees stadje was. Het leek ons echter geen goed idee om de Umata alleen aan de krachten van de natuur over te laten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten