maandag 29 juli 2013

Portosin - Ria de Arousa; Santa Uxia de Ribeira

Vandaag gaan we verder naar de volgende Ria.
Het plan is dat we een dag of twee gaan ankeren, want het weer is wat tot rust gekomen.

Om 11 vertrokken met het vooruitzicht, dat er vandaag nog wat te zeilen viel. Aan het einde van de dag zou de wind afnemen, zodat we een ankerbaai gingen opzoeken.

Vlak voor vertrek veroorzaakte een Frans jacht bij het wegvaren schade aan een Nederlands jacht. Te weinig gas en de boeg verwaaide tegen de Oceanis 43 voet aan. Het lukte ons wel om gecontroleerd te vertrekken, hoewel we toch even 20 knopen op de boeg kregen.
We hadden gehoopt dat we met een paar slagen de Ria uit konden komen, maar de wind kwam toch precies uit de hoek waar we naar toe moesten. Tegen 19:00 uur nam de wind iets af, en de verwachte aankomsttijd was rond 22:00 uur, als we het geplande traject rondom een eiland af zouden maken.
 
rotsen genoeg



links leek genoeg ruimte
Als alternatief konden we ook tussen een paar riffen en rotsen heen, door een opening van circa
50 meter, wat in de Imray-pilot eigenlijk ontraden werd. We zagen een grote vissersschuit, die ongeveer vier meter diep stak die kant op gaan, dus daar zijn we maar achter aan gegaan. De zee werd ook al wat rustiger en de deining was niet zo groot, dat we gevaar liepen in een dal de bodem te raken. Toen we dicht bij de opening kwamen werden we ook opgelopen door een andere visser. Toen we iets bakboord uit voor hem uitweken, kwam er iemand uit de stuurhut, die druk gebaarde, dat we dichter naast hem moesten blijven varen. Het rode baken dat op bakboord moest staan volgens de kaart, stond er niet. Toen we even later achter de visser door de opening voeren, kwamen ons tussen de 10 en 15 vissers tegemoet, die uitvoeren om te gaan vissen. Het leek wel op het reclamespotje van de garnalenpelster, die alle vissers op zich af zag komen.


 
Omstreeks 20:10 lagen we achter ons anker. We hadden door alle slagen die we gemaakt hadden 51 mijl gezeild, i.p.v. de 35 die we af dachten te moeten leggen. Zonder het stuk af te steken tussen de rotsen door, was er nog wel 10 mijl bijgekomen
uitzicht vanuit de kuip

Geen opmerkingen:

Een reactie posten