zondag 27 augustus 2017

Montagne du Nord - Seneffe zondag 27 augustus 2017

De A is er alafgevallen
Uitgeslapen en om 09:00 uur verder gevaren. Na 2 km kwam er een dorpje waar op de kant een vervallen keetje stond met Douane Belge erop. Alleen hieruit bleek, dat we de grens passeerden.

Hefdeur
Douche
Zes km na vertrek rechtsaf het kanaal Nimy-Blaton-Peronnes op. Meteen een sluis met een verval van 4,5 meter. Geen drijvende bolders, maar we moesten wel voor en achter vast leggen en overpakken tijdens het stijgen. Even weer wennen. We hadden namelijk voor en achter aan bolders vastgelegd, die 18 meter uit elkaar zaten. Voor het overpakken, moest ik elke keer heen en weer varen om eerst voor en dan achter over te pakken op een hogere bolder. We waren alleen in de sluis, dus ruimte genoeg voor deze exercities. De sluismeester zal wel pret gehad hebben. In Frankrijk legeden we in zo’n situatie voor en achterlijn aan dezelfde bolder vast. Een stuk makkelijker overpakken. Een km verder kwam de tweede sluis al. Deze had een verval van 12,5 meter. We vroegen via de marifoon of er Bouillards-flottante ware. We verstonden Non. Dus Elly een lange lijn voor de voorkant klaargemaakt om deze op de trap mee naar boven mee te nemen. Aan de achterkant zou ik dan vastmaken en overpakken. Bleken er gelukkig toch drijvende bolders te zijn. Deze sluizen hadden allebei deuren die omhoog gehesen werden. Tijdens het in en uitvaren kwam je dan onder de hevig lekkende deur door. Een complete douche.
Drijvende bolders



Oude scheepsliften (4) in een
oud parallel kanaal
Hadden we geen tijd voor
Na deze douches nog een km of 30 zonder sluizen naar Mons(Bergen).
Wat een verademing.
Bij Mons gekomen de Marina opgeroepen via de marifoon. Je kon er alleen terecht met een diepgang to 1,20. Dus maar weer verder. Uiteindelijk besloten 2 sluizen te nemen en daarna de Bootlift van Strepy-Thieu. Op maandag zal die weer drukker worden met binnenvaart schepen.

Daar aangekomen was de lift net gevuld met een aantal plezier jachtjes. Ze openden de deur nog even voor ons en we moesten vlug invaren als we groen licht kregen. Deze lift tilt de bak met water 71,5 meter hoog in 7 minuten. Daarna vaar je weer uit de bak.
Zie links boven het aquaduct
waar je er uit kan varen
Sluisdeur gaat weer voor ons open











Elly houd de voorkant vast

We gaan onderweg naar midden boven
hangend aan 150 kabels en grote
contragewichten aan de buitenkant















Bijna boven, zie de waterdichte deur bovenin

Het bovengebouw heeft de oppervlakte van een voetbalveld













Weer een hele ervaring erbij. Totale hoogte meer dan honderd meter. Er kunnen schepen in tot 1350 ton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten